Što zapravo radi moja žena?


Često me pitaju gdje mi radi žena i što radi. Onda ja kažem da radi u sebe, u svojoj firmi i da radi svašta. Ali općenito u razgovoru ne uspijevam baš dobro objasniti što ona doista radi, pa ću ovdje pokušati opisati taj posao.

Moja žena Ewa doista radi jedan prilično specifičan i vrlo kompleksan posao. Naime, ona vodi firmu koja se zove MANUS DEXTRA, što na latinskom znači desna ruka.

Uglavnom je „desna ruka“ Poljacima, bilo da se radi o privatnim osobama ili poljskim firmama, u mnogim stvarima koje im trebaju u Hrvatskoj.

Jedna od glavnih stvari koja je Poljacima u Hrvatskoj potrebna je prevođenje s Poljskog na Hrvatski i obrnuto. Bez obzira kupuju li nešto u Hrvatskoj ili prodaju, najčešće im je potreban tumač Poljsko-Hrvatski.

Poljaci često u Hrvatskoj kupuju nekretnine

Poljaci u Hrvatskoj rado kupuju nekretnine, zemljišta, stanove, kuće vile itd. MANUS DEXTRA u tom slučaju pomaže im kod pregovora o kupoprodaji, sastavljanja kupoprodajnog ugovora, prijevoda dokumenata, provjere statusa nekretnine, vlasništva, hipoteka, sudskih zabilježbi itd.

Nakon toga MANUS DEXTRA se brine o upisu novog vlasnika u zemljišne knjige i katastar, kao i prijenosu računa za vodu, struju, telefon i internet na novog vlasnika, bilo da je novi vlasnik fizička ili pravna osoba.

Često se bavi i upisom jahti, čamaca, jet skija i različitih drugih plovila u Hrvatski registar brodova, kao i ishođenjem svih potrebnih dokumenata (vinjeta, osiguranja) za njihovu sigurnu i legalnu plovidbu hrvatskim Jadranom, koji Poljaci strahovito vole.

Otvaranje firme u Hrvatskoj

Osim toga MANUS DEXTRA pomaže u otvaranju firme u Hrvatskoj, a po potrebi i u njenom vođenju.
Za firme također nudi uslugu virtualnog ureda (virtual office) i opet sve prilagođeno Poljacima.

Naravno da sve ovo jedan Poljak može obaviti i sam, ali za takvo nešto bit će mu potrebno puno puno vremena i strpljenja, s obzirom na poznatu sporost hrvatske birokracije. A uza svu upornost koju neki Poljak može imati, jezična barijera je nekada ipak nepremostiva prepreka.

MANUS DEXTRA to sve radi brzo i pouzdano i time zapravo svojim klijentima štedi novac i vrijeme koje je svakome dragocjeno.

Uspio sam nabrojati samo neke, možda najčešće stvari koje moja žena radi, ali zapravo je nemoguće obuhvatiti sve. Dobar dio djelatnosti je opisan na web stranici MANUS DEXTRA, a ako vas zanima nešto dodatno, javite se na kontakt!

Zato pozivam sve svoje prijatelje Poljake da pregledaju web stranicu MANUS DEXTRA, da lajkaju MANUS DEXTRA FACEBOOK i da podijele neke objave koje im se najviše svide, kako bi i njihovi prijatelji bili upoznati s onim u čemu im MANUS DEXTRA može pomoći!

Ovaj tekst uskoro će biti dostupan i na poljskom jeziku ?

*Ivan Barišić

Powiązane posty